Co-ouderschap en kinderalimentatie

Gepubliceerd op 2 november 2021 om 10:07

Co-ouderschap en kinderalimentatie

Auteur: mw. Tracy Zola

 

‘’Bij een co-ouderschap hoef ik geen kinderalimentatie te betalen.’’

Klopt het dat u geen kinderalimentatie dient te betalen of ontvangt bij een co-ouderschap? Dit is onjuist!

 

Een co-ouderschap is zorg nemen over uw kind met een ander ouder waarmee u niet samenwoont. Wettelijk staan hier geen regels over vastgelegd maar heeft het Gerechtshof Den Bosch wel een uitspraak gedaan over de voorwaarden van het co-ouderschap. (ECLI:NL:GHSHE:2014:4262) Het Hof oordeelde in 2014 dat het volgende nodig is voor een gewenste co-ouderschap:

  • een goede ouderschapsrelatie;
  • wederzijds respect;
  • goede afstemming en communicatie tussen partijen.

Het kan zijn dat u kiest voor co-ouderschap bij een scheiding of het verbreken van uw relatie. U stelt samen met de andere ouder een gelijke verdeling van de zorg -en opvoedtaken, en beslissingen op. Dit geldt ook voor de financiële behoeften van uw kind of kinderen.  

 

Oók bij een co-ouderschap wordt berekend wat de (financiële) behoefte is van het kind of de kinderen, dit wordt gebaseerd op het inkomen dat u gezamenlijk had toen u nog samen was. Beide ouders dragen bij aan deze behoefte, afhankelijk van wat zij kunnen betalen.

 

Het verschil tussen een co-ouderschap en een om de veertien dagen weekend-zorgregeling is, dat er bij co-ouderschap een hogere zorgkorting wordt berekend op wat de ouders dienen bij te dragen. De alimentatie wordt daardoor lager echter dit wordt gecompenseerd door de (hogere) kosten die u heeft bij het gewone verblijf van de kinderen bij u.

 

Wanneer beide ouders ongeveer even veel verdienen, is het vaak makkelijk om af te spreken dat er geen kinderalimentatie wordt betaald, beide ouders zijn immers in staat evenveel bij te dragen.

Dit wordt anders wanneer één van de twee meer verdient dan de ander. De ouder met het hogere inkomen betaalt dan ook meer mee aan de financiële behoefte van de kinderen, dus ook bij een co-ouderschap. Het uitgangspunt hierbij is dat het kind er tenminste financieel gezien niet op achteruit gaat wanneer de ouders uit elkaar gaan. Heeft een van de ouders dus niet genoeg te besteden om aan de behoefte te voldoen, dan dient de andere ouder bij te springen.

 

Het opstellen van een alimentatieberekening is maatwerk en volgt de wettelijke uitgangspunten en jaarlijks bijgestelde Trema-rapporten.

 

Wil u graag meer informatie of hulp bij het opstellen van een co-ouderschap/ouderschapsplan? Dan kunt u bij Reijnen Advocatuur een afspraak maken.

 

Tijdens uw eerste afspraak zullen we de situatie bespreken en kijken wat er voorafgaand is gebeurd.

 

Daarnaast wordt bij uw eerste afspraak uw kosten doorgenomen, zodat u niet voor verrassingen komt te staan. Er wordt gekeken of u in aanmerking komt voor gesubsidieerde rechtsbijstand en wanneer dat niet zo is, wordt aan u een eerlijke schatting gegeven van de te maken uren. U kunt dan altijd kiezen voor een vaste prijsafspraak.

 

Regel het vandaag nog en maak hier uw afspraak of schrijf u hier in voor het spreekuur.